Eerste activiteiten Open Club De Nevelhorst op sportpark DVC’26

DIDAM, STEM VAN MONTFERLANDOpen Club De Nevelhorst krijgt steeds meer vorm. Op 8 januari starten de eerste activiteiten en in juni tijdens Didam op Stelten wordt de open club officieel gelanceerd. Ook worden in 2020 de eerste aanpassingen aan het sportpark van voetbalvereniging DVC’26 zichtbaar.

“Bij DVC’26 is nu alles op voetbal gericht”, zegt Raymond Sweers, voorzitter van de kwartiermakersgroep. “Dat sportaanbod wordt breder. We denken bijvoorbeeld aan een rondje Nevelhorst voor lopers en fietsers. Verder worden er volgend jaar een skills court en coördinatie- en herstelstraat aangelegd op het sportpark. Het skills court vervangt het pannaveld en wordt een multi-inzetbaar veldje met onder andere baskets, waarin je leert mikken, maar waarop je ook kunt voetballen, tennissen en je voetenwerk traint.”

De coördinatie- en herstelstraat komt in de sporthal. Sweers: “Daar ligt naast het speedsoccerveld nog een verloren strook van vijf bij dertig meter, die we ombouwen tot coördinatie- en herstelstraat. Hier kun je tal van oefeningen doen, waarmee je bijvoorbeeld je reactievermogen, evenwicht en kracht traint. Alles gericht op een brede motorische ontwikkeling. Daarbij is er in de toekomst ook een idee voor de aanleg van een zandbak, waarin je kunt beachvoetballen, -volleyballen en -handballen.”

Initiatief
Bas Strijbosch, oud-voorzitter van DVC’26, lanceerde een paar jaar geleden het idee van de open club. Het besturen van twee clubs was echter onmogelijk, dus vroeg hij Sweers het idee van de open club vorm te geven. Samen met Alex Steg zette hij hiervoor Sport Events Montferland op.

“Sport Events Montferland (SEM) ontwikkelt en organiseert sportgerelateerde evenementen in Montferland’’, vertelt Sweers. ,,Dit doen we voor en in samenwerking met verenigingen, scholen, gemeenten en bedrijven, volgens de methodiek van het Athletic Skills Model (ASM). Het Athletic Skills Model draagt bij aan een optimale talentontwikkeling voor iedereen op elk niveau.”

Met een aantal van deze samenwerkingspartners is SEM inmiddels een kwartiermakersgroep gestart. In die groep zijn naast voetbalvereniging DVC’26, sportvereniging Margriet, zwembad De Hoevert, triatlonvereniging Triathliem, Tennisvereniging Didam, Wijkraad Greffelkamp, Jeroen Reintjes Sports, Wijkraad Greffelkamp en Stichting Wielerpromotie Montferland vertegenwoordigd. Zij gaan nu samen invulling geven aan Open Club De Nevelhorst.

Studenten
“Eigenlijk zijn we al begonnen met de open club”, zegt Sweers. “In samenwerking met het Graafschap College is er gestart met een hybride leeromgeving bij DVC’26. Zes eerstejaars studenten begeleiden ’s avonds de voetbaltrainingen. Tweedejaars studenten zijn betrokken bij de ontwikkeling, voorbereiding en uitvoering van activiteiten zoals Sjors Sportief. Verder is het sportpark een leerplaats voor studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.”

Op 5 februari start bovendien het Montferland Kennis Centrum, waar trainers van de deelnemende verenigingen worden opgeleid volgens het Athletic Skills Model. Hierbij wordt de kennis over de methodiek overgebracht door ervaren Atheletic Skills-trainers.

Looptechnische scholing
De eerste gezamenlijk activiteit van de open club in oprichting begint echter op 8 januari. Op initiatief van triatleet en oud-voorzitter van Triathliem, Gerard Heijnen (66), start looptrainer Jeroen Reintjes een looptechnische scholing voor de oudere atleet.

“Ik loop zelf veel alleen”, zegt Heijnen. “Dat zie ik veel ervaren lopers van mijn leeftijd doen. Het idee is nu om samen te gaan trainen, onder begeleiding van een ervaren looptrainer. Dat is niet alleen leuker, maar Jeroen leert ons ook beter te lopen en te bewegen met minder blessures. Bovendien heeft het een sociaal aspect. Na afloop drinken we gezamenlijk een kop koffie in de kantine van DVC.”

De activiteit vindt overdag plaats, om zo het sportpark ook op de vrije uren beter te benutten. Op termijn is het de bedoeling de training ook aan te bieden aan beginnende lopers. “Maar we willen bijvoorbeeld ook een bewegingsprogramma opzetten voor oud-voetballers”, vertelt Reintjes. “Dit is een groep die de vereniging anders verliest. Zo kun je op het kunstgras een fantastisch parcours inrichten met allerlei oefeningen, waardoor je op een leuke manier onbewust toch tien kilometer loopt.”

De looptechnische scholing begint woensdag 8 januari om 9.30 uur op sportpark De Nevelhorst aan de Vincwijcweg in Didam. Aanmelden kan via de website www.sporteventsmontferland.nl/loopscholing.